Wat is een fietsverzekering?

Je kan een klassieke tweewieler, een elektrische fiets, een volledig uitgeruste bakfiets… laten verzekeren voor diverse risico’s. Het gaat onder meer om een dekking tegen diefstal en tegen beschadiging. Ook bijstand bij pech en aansprakelijkheid van de fietser zijn een optie.

Er zijn verschillende soorten fietsverzekeringen.

Bijstandsverzekering

Je legt veel kilometers af met de fiets, maar eraan sleutelen is niet echt je ding? Dan kan een fietsbijstand nuttig zijn. Voor circa 45/50 euro per jaar word je geholpen als je pech hebt onderweg. Een lekke band? Je ketting ligt eraf? De pechverhelper kom je zo snel mogelijk uit de nood helpen zodat je weer verder kan. Lukt het niet om je fiets te herstellen, dan brengt hij jou en je fiets naar huis.

Omniumverzekering

Een omniumverzekering dekt de schade aan je fiets bij een ongeval, een valpartij, vandalisme … Hoeveel je voor deze verzekering betaalt, hangt af van de waarde van je fiets en van wat er juist gedekt is. Meestal geldt: hoe ruimer de dekking, hoe duurder de verzekering. Let ook op de franchise: bij een goedkopere verzekering is de franchise bij diefstal of schade vaak hoger.

Dekking

Een omnium verzekert je meestal ook tegen diefstal. Hij dekt dus het totale verlies van je fiets. Je krijgt een bedrag uitgekeerd waarmee je een vergelijkbare fiets kan kopen. Vaak is ook bijkomende schade als gevolg van diefstal gedekt, bijvoorbeeld een doorgeknipt fietsslot.

Lees aandachtig de voorwaarden van de fietsverzekering. Ga daarbij na wat er precies gedekt is en hoeveel een eventuele schadevergoeding bedraagt.

Nut van deze verzekering

Vaak is die enkel interessant voor fietsen vanaf 1000 euro. Sommige verzekeraars willen enkel nieuwe of bijna nieuwe fietsen verzekeren. Bovendien vermindert de vergoeding die je krijgt bij diefstal jaarlijks.

Denk erom dat zo’n verzekering meestal nogal wat verplichtingen inhoudt die je moet naleven om de schadeloosstelling te krijgen. Zo bepalen deze contracten meestal dat je je fiets op slot moet doen met een goedgekeurd fietsslot met twee fietssleuteltjes. Als je fiets gestolen is, moet je die allebei kunnen voorleggen als bewijs dat je fiets inderdaad op slot was. Lees dus goed je contract na zodat je weet welke verplichtingen je moet naleven.

Aansprakelijkheidsverzekering

De schade die je als fietser of voetganger veroorzaakt, wordt gedekt door een verzekering die je waarschijnlijk al om andere redenen hebt afgesloten: de verzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) familiale. Dit is geen verplichte verzekering, maar wel een nuttige, ook al fiets je maar af en toe. De premie voor een verzekering BA familiale ligt tussen 80 en 100 euro per jaar.

Let op: Heb je een elektrische fiets met mechanische aandrijving – die met andere woorden ook rijdt zonder dat je zelf moet trappen – en die meer dan 25 km/uur kan rijden, dan ben je verplicht een verzekering BA auto af te sluiten (burgerlijke aansprakelijkheid motorrijtuigen).

Meer informatie over de regels voor elektrische fietsen vind je op de website van de FOD Mobiliteit.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.