Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandverzekering helpt u uw rechten te verdedigen en betaalt de kosten voor de verdediging van uw belangen. Ze beschermt u en uw gezin tegen de gevolgen van onverwachte juridische problemen in het leven.

Of het nu gaat over schade die u oploopt door de fout van iemand anders of een geschil over een contract, uw inkomen, een erfenis…

Slechts 10% van de gezinnen heeft een uitgebreide rechtsbijstandverzekering. Ongeveer 57% van de Belgen heeft echter al een geschil gehad… (exclusief representatief marktonderzoek Datasynergie – 12/2018)

Welke geschillen? Vaak gaat het om complexe conflicten die voor de rechtbank uitgevochten zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Ook heel wat mensen zitten met een geschil, maar maken geen gebruik van het rechtssysteem: “Omdat het veel tijd in beslag neemt” (83%), “Omdat het te duur is” (81%), “Omdat men zich niet thuis voelt in de juridische wereld” (58%) …

De kosten om een conflict op te lossen kunnen inderdaad hoog oplopen. Zo blijkt uit onze dossiers dat een gemiddelde procedure voor de rechtbank gemiddeld 4 953 EUR kost.

Een goede rechtsbijstandverzekering biedt hier de oplossing. Met een onafhankelijke verzekering rechtsbijstand kan u dus gerust zijn dat uw rechten verdedigd worden wanneer nodig.

Waarom een onafhankelijke rechtsbijstand zoals DAS?

Om te kunnen rekenen op een onpartijdige oplossing bij een schadegeval of conflict. Objectief uw belangen verdedigen met de nodige inzet en betrokkenheid, daar komt het op aan.

DAS heeft geen rechtstreekse banden met andere verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor heeft DAS een volledig zelfstandig en autonoom beheer. Deze autonomie en zelfstandigheid is een belangrijke troef. Dit voordeel staat borg voor een objectieve en optimale verdediging van de belangen van de klant.

Met een DAS polis kan u er zeker van zijn dat u kwalitatief verzekerd bent. De rechtsbijstandverzekering is de verzekering waarop u terugvalt als u van een tegenpartij geen voldoening krijgt. Daarom moet deze verzekering van hoogstaande kwaliteit zijn zodat u er op kan rekenen. Wist u bijvoorbeeld dat onze eigen juristen en schadebeheerders jaarlijks 75% van alle conflicten zelf oplossen? De overige conflicten worden via de rechtbank beslecht.

Bovendien heeft DAS Rechtsbijstand een internationale structuur: zij is vertegenwoordigd in verschillende landen en heeft een uitgebreid netwerk van meer dan 250 contactpunten, zoals advocatenbureaus, die de schadedossiers ter plaatse kunnen behandelen. Ook op vakantie in het buitenland wordt u dus geholpen!

Heb ik recht op een belastingvermindering?

Hebt u een rechtsbijstandverzekering? Vermeld in uw aangifte (in vak X, code 1344 of 2344) het bedrag van de premies vermeld in het attest 281.63 dat u van uw verzekeraar hebt ontvangen, begrensd tot maximum 310 euro. U hebt dan in principe recht op een belastingvermindering van maximaal 124 euro.

Wat is het bedrag van de belastingsvermindering?

U kunt maximaal 310 euro aangeven voor betaalde premies (aanslagjaren 2022 en 2023).

De belastingvermindering bedraagt 40 % van het aangegeven bedrag. Voor de aanslagjaren 2022 en 2023 bedraagt de belastingvermindering dus maximaal 124 euro (310 euro x 40 %).

Hoe moet ik mijn contract rechtbijstandverzekering opnemen in mijn aangifte?

Vermeld het bedrag van de betaalde premies (beperkt tot 310 euro) in vak X (Uitgaven die recht geven op belastingverminderingen), op code 1344 of 2344.

Als u uw aangifte online (via MyMinfin) indient, is het bedrag in principe al vooraf ingevuld.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.