Hoe dure kunstvoorwerpen of juwelen verzekeren?

Wie dure kunstvoorwerpen heeft, zoals een schilderij van een bekende schilder, een beeldhouwwerk van een gerenommeerde kunstenaar, een antiek stuk of een waardevol juweel, raden we aan om een speciale verzekering tegen ‘alle risico’s’ te onderschrijven. Deze verzekering dekt alle schades aan de waardevolle voorwerpen.

Dergelijke kunstverzekering staat volledig los van de woningverzekering en hoeft dus beslist niet bij dezelfde maatschappij afgesloten te worden

Waarom een ‘alle risicoverzekering’?

Brand en diefstal zijn niet de grootste risico’s voor je collectie kunst. Het gaat meestal om accidentele schades die niet gedekt zijn in je woningverzekering. We denken aan een schilderij die slecht opgehangen is en op de vloer terecht komt, een beeldhouwwerk dat omgestoten wordt, schade tijdens het transport….

Voor die gevallen is het inderdaad raadzaam om een gespecialiseerde verzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt het totaal verlies van het kunstwerk, de restauratiekosten, eventueel de minwaarde…  Met andere woorden het zijn ‘alle risico polissen’ met een wereldwijde dekking en zeer verregaande waarborgen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gewone brandverzekering wordt er in een kunstverzekering geen evenredigheidsregel toegepast bij onderverzekering. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor 50.000 Euro en achteraf blijkt dat het kunstwerk 100.000 Euro waard is, dan zal de verzekeringsmaatschappij 50.000 Euro betalen.

Graduele of progressieve schade, zoals bijvoorbeeld een aquarel die ontkleurt door het licht is niet gedekt. Ook de schade door insecten of ongedierte is bijvoorbeeld uitgesloten.

En toch betaalbaar?

Dient zo’n verzekering nu alleen voor de duurste werken? Zeker en vast niet. Trouwens, de topwerken met een waarde van meer dan een miljoen euro zijn zeldzaam. 85 % van de kunstwerken worden gekocht voor minder dan 10.000 Euro. Daarentegen kan een collectie van kunstwerken al vlug tot enkele tien- of zelfs honderdduizenden euro’s oplopen. Met andere woorden, deze verzekering komt goed van pas voor iemand die van kunst houdt en regelmatig een werk koopt.

Het is ook een misverstand te denken dat zo’n verzekering onbetaalbaar is. De kostprijs van een ‘alle risicoverzekering’ is zeer afhankelijk van de verzekerde goederen. Juwelen en bont zijn kwetsbaarder en dus duurder qua verzekering. De tarieven voor juwelen schommelen rond de 15 promille. Om een uniek juweel van 10.000 euro te verzekeren, betaalt de (gelukkige) eigenaar dus zo’n 150 euro per jaar. Een verzekering voor kunstwerken valt goedkoper uit. Wie een vrijstelling aanvaardt, kan op beide oren slapen voor een premie van 2,5 à 5 promille. Breekbare voorwerpen vergen uiteraard een iets grotere premie dan onbreekbare. Zijn de kunstwerken vervaardigd in edelmetalen, dan betaalt de verzekeringnemer al snel 4 promille.

Wil je hier meer over weten, we geven je graag uitleg over deze verzekeringspolis. Ons kantoor werkt samen met gespecialiseerde kunstverzekeringsmaatschappijen.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan.